6 nasvetov za brezskrben uvoz iz Kitajske


6 nasvetov za brezskrben uvoz iz Kitajske


Brezskrben uvoz iz Kitajske | Uvoz Kitajska

Uvoz iz Kitajske. Kitajska je dežela, ki zaradi poceni delovne sile, hitrega razvoja in velike prilagodljivosti nudi številne poslovne priložnosti. Dandanes lahko vsakdo s pomočjo internetnih iskalnikov in internetnih tržišč poišče produkte, izbere proizvajalca in začne uvažati.

Kar je na prvi pogled preprosto, pa lahko hitro postane tudi zelo zapleteno, zato je priporočljivo, da se o primernih postopkih najprej dobro poučimo. S tem zmanjšamo možnosti, da postanemo žrtev prevare ali da nasedemo podjetju, katerega lastnik razmišlja le o hitrem zaslužku, ne zanima pa ga dolgotrajno sodelovanje v korist obeh strank.

 

1. Izberite si dobavitelja in z njim navežite dober odnos


S predpostavko, da že imate izbrane artikle, ki jih želite uvoziti, sledi izbor primernega dobavitelja. Dobra kvaliteta in spoštovanje dogovorjenih rokov sta ključnega pomena za vsako podjetje, zato si za izbiro dobavitelja vzemite dovolj časa.

Navežite stik z vsaj nekaj ponudniki in jih poskušajte čim bolje spoznati. Bodite pozorni na to, da se tudi sami dobro predstavite, da vas vidijo kot resno potencialno stranko.

Oglejte si internetno stran podjetja in preverite, če se podatki na strani ujemajo s podatki, ki ste jih dobili na ponudbi. Priporočljivo je, da kontaktno osebo tudi pokličete po telefonu. S tem pridobite dodaten vtis in tudi vzpostavite pristnejši stik, kar je zelo pomembno, če planirate sodelovanje na dolgi rok.

 

2. Dogovorite se o končni ceni in ostalih pogojih sodelovanja


V kolikor želite uvoziti le en izdelek v večji količini, potem za sodelovanje izberite direktno proizvajalca. Zaradi večjih količin lahko s pogajanjem dosežete boljšo ceno.

Če želite uvoziti veliko različnih artiklov v manjših količinah, boste to lažje storili prek posrednikov, ki imajo večjo bazo tovarn, s katerimi sodelujejo.

Z dobaviteljem, ki ste ga izbrali, se dogovorite o končni ceni, plačilnih pogojih, pariteti, času dobave in garanciji. Običajen način plačila je 30 % ob naročilu in razlika ob pošiljanju. Za večje vrednosti je priporočljiv način plačila kreditno pismo. To poglavje je sicer odprto za pogajanja in je stvar dogovora med vami in dobaviteljem.

 

3. Poskrbite, da bodo uvoženi izdelki ustrezali evropskim direktivam


Pozanimajte se o zakonskih zahtevah za uvoz izbranih izdelkov v EU. Za skladnost z evropskimi direktivami ste odgovorni tako vi, kot tudi uvoznik. Od proizvajalca zahtevajte kopije certifikatov in ostalih dokumentov, če so potrebni. Predvsem pri posrednikih bodite pozorni, da so certifikati pristni, ker se lahko zgodi, da so podatki prirejeni, pa čeprav le z namenom, da podjetje ne izda pravega izvora blaga.

 

4. Naročite vzorce in razčistite vse nejasnosti


Pred naročilom večje količine najprej naročite vzorce. Pazite, da bo naročilo jasno in da bo vsebovalo vse podatke o proizvodu. S proizvajalcem še enkrat preverite, da ne obstajajo nejasnosti glede izdelkov in pakiranja.

V kolikor gre za blagovno znamko in ste v dvomih glede pristnosti izdelka, lahko o tem, ali je vaš izbrani dobavitelj pooblaščen za izdelavo in prodajo njihovih izdelkov direktno povprašate lastnika blagovne znamke. Ne kupujte izdelkov svetovno priznanih blagovnih znamk po nenavadno ugodnih cenah, ker boste v najboljšem primeru domov dobili ponaredek. To še posebej velja za elektroniko.

Pred prvim uvozom tudi izračunajte, za kakšno ceno boste izdelek prejeli v skladišče.

 

5. Naročite planirano količino in poskrbite za kontrolo kvalitete


Ko boste z vzorci zadovoljni, naročite planirano količino in poskrbite za kontrolo kvalitete. Če so produkti zahtevnejši, je priporočljivo opraviti kontrolo tudi med samo proizvodnjo.

Če za kontrolo najamete neodvisno inšpekcijsko službo, jim razložite, na kaj morajo biti pri pregledu artiklov pozorni. Po opravljenem pregledu naj vam pripravijo poročilo, iz katerega bo razvidno, kakšno količino so pregledali in kakšne so njihove ugotovitve. Poročilo naj vsebuje tudi slikovno dokumentacijo.

 

6. S pomočjo transportno-logističnega podjetja poskrbite za prevoz in carinjenje


Izberite si transportno in logistično podjetje, s katerim boste sodelovali. Odločite se lahko za ladijski prevoz, letalski prevoz ali prevoz s hitro pošto.

Hitra pošta je primerna predvsem za pakete z manjšo težo in volumnom. Prednost je ta, da blago prejmete v zelo kratkem času in direktno na dom.

Za letalski prevoz se odločite, ko ste omejeni s časom in je blago nekoliko težje ali ima večji volumen.

Najugodnejši je ladijski prevoz. Zanj se odločite, ko imate na voljo dovolj časa in ko gre za večjo količino blaga.

Za prevoz in carinjenje bo poskrbelo logistično podjetje. Bodite pozorni, da boste imeli pripravljene vse dokumente, ki so potrebni za uvoz, da ne pride do zamud pri carinjenju in dostavi blaga.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov si močno zmanjšate možnosti razočaranja ob prejetju naročenega blaga na vaše dvorišče. Vsi postopki seveda niso obvezni, vendar za prvi uvoz priporočamo, da se jih poskušate čim bolj držati. Kasneje si jih boste z nekaj izkušnjami prilagodili po vaših potrebah.

Članek "6 nasvetov za brezskrben uvoz iz Kitajskeje" prispeval Aleš Gantar, ki od leta 2005 živi v kitajski provinci Guangdong. V sodelovanju s številnimi tujimi in z domačimi partnerji si je nabral bogate izkušnje o kitajskem trgu. Je ustanovitelj in predsednik podjetij Optima Management Ltd. in Sinae Ltd.

Vir:https://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek (Avtor Ales Gantar — 05.07.2017)

Brezskrben uvoz iz Kitajske | Uvoz Kitajska | Izvoz Kitajska