Sodelovanje med mestoma Maribor in Nanchang


Sodelovanje med mestoma Maribor in Nanchang


vir: http://rts24.si/

http://rts24.si/2018/lokalno/podpis-sporazuma-o-sodelovanju-med-mestoma-maribor-in-nanchang/

Že drugi sporazum o sodelovanju med mestoma Nančang in Maribor sta podpisala mariborski župan dr. Andrej Fištravec in podžupan kitajskega mesta Nanchang Qiu Xiangjun. Ta je poudaril, da se veseli sodelovanja in vzpostavljanja letalske zveze med mestoma.


Mesti bi poglobljeno sodelovali na več področjih: od gospodarskega, kulturnega in  tudi turizma. Trenutno gradijo v Nanchangu veliko sejemsko središče, kjer želijo Mariboru in Sloveniji nameniti za brezplačen namen pet tisoč kvadratnih metrov predstavitvene površine. Sicer pa imata mesti tako kratkoročne kot dolgoročne načrte sodelovanja. V svoj proračun je že uvrstilo tudi subvencije za lete in razvoj letalske povezave. Dr. Andrej Fištravec je povedal tudi, da sta mesti dogovorjeni tudi za opremljanje našega mesta z novo LED-razsvetljavo. Tako podžupan Nanchanga s številno delegacijo kot tudi mariborski župan pa si želita tudi dolgoročnega sodelovanja.

Maribor ima na Kitajskem že dve pobrateni mesti in osem partnerskih. Po besedah mariborskega župana je zdaj Maribor med bolj prepoznavnimi slovenskimi mesti na Kitajskem. Mesto Nančang pa je eno osrednjih mest kitajske province. Qiu Xiangjun omenja Maribor kot mesto, ki je na strateško geografsko pomembnem položaju, »tudi Nančang je v svoji provinci osrednje mesto, zato je dobro, da si mesti podata roko. Kar se tiče letalskih linij, so se nekatere odločitve sprejele že v preteklosti, zdaj se samo še poglablja. Namen tega obiska je namreč, da se stvari samo še poglobijo in dejansko v čim hitrejšem času pride do realizacije vzpostavitve linij.«

Več v prispevku:

Uršula Godec in Melanija Bezjak